Hoe je goede voornemens kan waarmaken

Stoppen met roken, minder drinken, niet zoveel snoepen, minder tijd op social media doorbrengen; gek eigenlijk dat veel goede voornemens voor het nieuwe jaar over slechte dingen gaan, die je van jezelf niet meer mag omdat het niet goed voor je is. Als het niet lukt om dat voornemen vast te houden, versterkt dat weer een ontevreden gevoel over jezelf.

‘Meer bewegen’ klinkt al een stuk positiever als voornemen. Maar met welk doel precies? Omdat het nu eenmaal moet of omdat meer bewegen je een blijer mens maakt?

De Ladder

Onlangs kwam ik een boekje tegen van gedragswetenschapper Ben Tiggelaar over een simpele maar doeltreffende methode voor het doorvoeren van positieve veranderingen: De Ladder. De ladder heeft drie treden. De eerste is het doel dat je nastreeft, de ontwikkeling of verandering die je wil zien. Bijvoorbeeld dat je je fitter wil voelen, of meer structuur wil aanbrengen in je werk om stress te voorkomen.

Kleine stappen

De tweede trede is het gedrag dat daarvoor nodig is. Zoals dagelijks een wandeling maken. Vaste momenten kiezen voor taken als mails beantwoorden of nieuwsbrieven lezen in plaats van dit steeds tussendoor te doen of het laten ophopen. Korte pauzes inlassen, al is het vijf minuten. Het is belangrijk om dit gedrag in kleine stappen door te voeren om het haalbaar te houden. Vergelijk het met die ongezonde leefstijlgewoonten; slechts weinigen lukt het om radicaal te stoppen, geleidelijk minderen levert meestal duurzamer resultaat. Begin dus klein en bouw het rustig op, al doe je iets nieuws maar vanaf een kwartier per dag. Elk stapje vooruit is een positief resultaat en geeft je een goed gevoel.

Support

De derde trede is de support. Dat kan geregeld sparren zijn met je partner, een goede vriend(in) of collega over je vorderingen. Het kunnen ook praktische hulpmiddelen zijn als een dagboek waarin je je vorderingen bijhoudt, een app die je schermtijd aan banden legt of een lijstje van activiteiten die je zou kunnen oppakken ter afleiding van die slechte gewoonte. Belangrijk is dat je van boven naar beneden met de ladder werkt; bepaal je doel, vertaal dit naar gedrag en zoek daar de support bij.

Ontwikkeldoelen

Ontwikkeldoelen, die iets zeggen over persoonlijke ontwikkeling, zijn volgens Tiggelaar bij veranderingen effectiever dan prestatiedoelen. Zij helpen je om de weg naar je doel als een leerproces te zien, waarbij fouten niet als falen worden gezien maar als momenten van inzicht. Ik vind de ladder dan ook heel handig bij loopbaanvragen of bij de oriëntatie op (ander soort) werk. Je stelt eerst vast wat je zoekt dan wel waar of wat je wilt zijn. Vervolgens inventariseer je wat je daarvoor moet doen en welke hulpmiddelen, bronnen of netwerken je daarvoor kunt inzetten. Zo’n plan van aanpak biedt structuur en versterkt je motivatie. Als jij daar hulp nodig bij hebt, hoor ik het graag.

Ik wens je een jaar vol positieve veranderingen!

 

Plaats je reactie of vraag onder dit artikel.
Of neem direct contact met mij op.

 

TERUG NAAR ALLE ARTIKELEN

 

Laat een reactie achter