Hoe overleef ik de sollicitatiekater?

‘Ze wilden me zeker alleen maar even zien’, vertelde iemand mij eens teleurgesteld na een sollicitatiegesprek dat veel korter duurde dan ze had verwacht en waarin nauwelijks inhoudelijke vragen werden gesteld. Bijna elke sollicitant maakt zoiets wel eens mee. Je bent op tijd, je hebt je verdiept in de organisatie. Je bent voorbereid op alle mogelijke vragen. En dan blijkt dat aan de andere kant niet zo te zijn. Of er zijn andere onaangename verrassingen. Zoals een sollicitatiegesprek dat zomaar overging in een rollenspel. Gesprekspartners die het cv niet hadden bekeken. Aannames die niet werden aangekaart in het gesprek maar later als reden voor afwijzing werden genoemd.

Zelfvertrouwen

Het doet wat met je zelfvertrouwen, zoiets. Ik noem het ook wel de sollicitatiekater. Als troost geef ik wel eens mee dat je bij zo’n organisatie niet eens zou willen werken, als ze zo met mensen omgaan. Maar je kunt je wel voorbereiden op dit soort onverwachte situaties. Bedenk vooraf eens wat je dan zou kunnen doen. Gaat het nauwelijks over de inhoud, zoals functie-eisen en ervaring?  ‘Voor deze functie vinden jullie klantvriendelijkheid belangrijk. Zal ik meer vertellen over hoe ik met klanten omga?’

Hebben ze je cv niet gelezen? ‘Neemt u dat rustig even door’ (een exemplaar heb je natuurlijk paraat). Komen ze onverwacht met rollenspellen, testen? ‘Ik wil hier best aan meewerken maar houd er rekening mee dat ik mij niet heb kunnen voorbereiden. Of kunnen we dit op een ander moment doen?’

Pak de regie

Hiermee laat je zien dat je stevig in je schoenen staat en trek je de regie naar je toe. Voor niet uitgesproken aannames kun je mooi het ‘heb je nog vragen’-moment aangrijpen. Vraag of ze nog reden hebben om te twijfelen aan je geschiktheid. Of gewoon wat ze van je vinden. Ga in op zaken waarop ze zouden kunnen afhaken. Zo werd een klant met een internationale loopbaan die vanwege privé omstandigheden nu haar toekomst in Nederland zocht, vaak afgewezen omdat men vreesde dat het buitenland zou blijven lokken. Benoem dan zo’n aanname en toon begrip, maar licht je motivatie nog eens toe om twijfels weg te nemen.

Gat in cv

Hetzelfde geldt voor gaten in je cv of angst voor leeftijdsdiscriminatie. Vertel wat je wel gedaan of geleerd hebt in dat gat, wat je als oudere werknemer meebrengt aan inzet, kennis en flexibiliteit. Of, na ziekte of langdurige uitval, dat je veel beter weet waar je voor staat en wat je aankan. Kortom, geef een positieve draai aan wat de ander als bezwaar zou kunnen zien.

Een garantie dat je die baan krijgt, biedt dit alles niet. Maar door veel te oefenen met dit soort situaties, kun je daar alerter op inspelen en voel je je minder snel afgescheept. Goed voor je zelfvertrouwen en goed tegen die kater!

 

Waar loop jij tegenaan in sollicitatiegesprekken? En wil je daar hulp bij? Plaats je reactie of vraag onder dit artikel.
Of neem direct contact met mij op.

 

TERUG NAAR ALLE ARTIKELEN

 

Laat een reactie achter