Loopbaancoaching met ChatGPT

ChatGPT wordt steeds vaker ingezet bij loopbaancoaching. Een pakkende motivatiebrief? Lastige vragen over je cv? Voer je vraag in met een prompt en ChatGPT spuugt antwoorden en teksten eruit.

Als je sommige berichten mag geloven, maakt deze AI-tool straks de loopbaancoach overbodig. Met gematigd enthousiasme (maar je moet wel met je tijd mee gaan) volgde ik laatst dan ook een training over het gebruik van ChatGPT in loopbaancoaching.  In de oefeningen voerde ik vragen in namens anonieme coachees die een overstap naar een andere sector overwogen of die wilden onderzoeken wat zoal paste bij hun interesses en competenties. Dat leverde een aardige lijst suggesties op van passende functies en organisaties. De meeste had ik zelf ook al bedacht. Toch zaten er een paar bij waar ik nog niet was opgekomen. In dat opzicht vind ik ChatGPT zeker een handige, aanvullende tool voor coach én coachee.

Privacy

Meer moeite heb ik het met invoeren van cv-gegevens. Weliswaar waarschuwde de trainer daar voorzichtig mee om te springen vanwege privacygevoelige informatie maar het zou me niets verbazen als dat in de praktijk toch fout gaat. Niet doen dus! Ook ben ik huiverig om het instrument voor allerlei loopbaanvragen in te zetten waar een gesprek zich bij uitstek voor leent. Dat kan met een loopbaancoach zijn, maar ook iemand uit je persoonlijke omgeving.

Feedback

Juist in zo’n gesprek kom je op ideeën. Je beseft bijvoorbeeld dat je dat gevreesde gat in je cv heel goed kan vullen met activiteiten die je hebt ondernomen en die jou geschikt maken voor de beoogde functie. Je ziet mogelijkheden waar je niet eerder aan dacht. Je ontdekt dat je competenties in huis hebt waarvan je je nauwelijks bewust was. Het gesprek aangaan met iemand die jou feedback geeft, je wijst op zaken die jou bijzonder maken, of die een tip heeft, versterkt je zelfvertrouwen en inspireert. Dat laatste geldt ook voor netwerkgesprekken.

Motivatiebrief

Natuurlijk kun je een AI-gegenereerd concept bewerken tot een motivatiebrief op maat, maar daar gaat soms net zoveel tijd in zitten als in het zelf schrijven ervan. En zijn het daarna echt jouw eigen woorden? Woorden die je ook gebruikt in een sollicitatiegesprek om de ander te overtuigen van jouw kwaliteiten? Hoe ga jij straks eigenlijk om met onverwachte situaties op de werkvloer? ‘Dat moet ik eerst aan mijn AI-tool vragen’?

Creatief denken

Door AI voor allerlei loopbaanvragen in te zetten, houden we meer tijd over voor creatief en strategisch denken op het werk, las ik ergens op LinkedIn. Maar om dat laatste gaat het juist bij loopbaanvragen! Zelf creatief denken en sparren over je opties, werkwensen en talenten. De ontwikkelingen volgen op de arbeidsmarkt, verbindingen leggen, kansen zien, eropuit gaan en mensen spreken. Niet gemakzuchtig alles maar in prompts zetten en zien wat eruit komt maar letterlijk en figuurlijk in beweging blijven. Dat levert het beste resultaat op!

 

Plaats je reactie of vraag onder dit artikel.
Of neem direct contact met mij op.

 

TERUG NAAR ALLE ARTIKELEN

 

Laat een reactie achter