Loopbaanswitch: zo pak je dat aan
Een tijdje geleden hield ik voor een groep werkzoekende 50-plussers een presentatie over de ups en downs in mijn arbeidsverleden en over hoe ik die loopbaanswitch heb aangepakt. Uit hun enthousiaste reacties proefde ik vooral: ik moet echt meer in actie komen. Inderdaad zie ik met name oudere werkzoekenden te vaak een afwachtende houding aannemen. Wachten op een geschikte vacature en vervolgens op een reactie op (of afwijzing van, helaas) de sollicitatie. Zo zonde van je tijd en funest voor je zelfvertrouwen!
Goede reden om nog eens een aantal tips op een rij te zetten. Ook voor als je werk zoekt maar niet iets heel anders wil gaan doen.
Omdenken
Breng je vaardigheden en talenten in kaart. Wat voor werk past daar nog meer bij? Vraag dit ook aan familie, vrienden, (oud-)collega’s etc. Denk daarbij breder dan praktische vaardigheden. Een simpel voorbeeld: als jij lang in de horeca hebt gewerkt, kan je snel en goed onder druk functioneren, met klanten omgaan en vlot schakelen. Vaardigheden die je in allerlei soorten dienstverlening kan inzetten. Kijk ook eens naar vaardigheden en talenten die je in je vrije tijd hebt ontwikkeld.
Doe onderzoek
Hoe ziet de arbeidsmarkt er in jouw zoekrichting uit? Wat zijn daar de baankansen, uitdagingen en ontwikkelingen? Wat heb je nog nodig om dat werk te kunnen doen? Zijn er opleidingsmogelijkheden? Bel hiervoor ook eens met beroeps- en brancheverenigingen of check websites van organisaties die de arbeidsmarkt volgen en volg hen op LinkedIn.
Ga netwerken
Pak sowieso die telefoon. Informatie krijg je ook door gewoon iemand te bellen of mailen die het werk doet dat jij wil doen. Of bel personeelszaken bij een werkgever. Spannend? Jazeker, maar de meeste mensen vinden het heel leuk om over hun werk te vertellen, tips te geven of door te verwijzen. Prettig aan zo’n gesprek is bovendien dat je niet in zo’n behoeftige positie zit. Je bent je immers alleen maar aan het oriënteren. Soms kan je een dagje meelopen om meer zicht te krijgen op het werk dat jij zoekt. Hoe vaker je zulke gesprekken voert, hoe vlotter die je afgaan.
Word vrijwilliger en leer bij
Ga vrijwilligerswerk doen om nieuwe vaardigheden te leren. Soms leidt dit tot verrassende ontdekkingen over wat je kan en goed ligt. Je vergroot je netwerk en veel organisaties bieden vrijwilligers nuttige trainingen die goed staan op je cv. Duik ook eens in het aanbod van (gratis en online) cursussen op internet.
Goed voor je zelfvertrouwen
Hoe meer je weet, hoe verder je komt richting werk dat bij je past. Met dit alles druk bezig zijn voelt eigenlijk als werk. Dat is goed voor je zelfvertrouwen. Daarmee kom je ook weer in sollicitaties sterker voor de dag!
Wil jij aan de slag met deze tips maar heb je toch wat ondersteuning en structuur nodig?
Plaats je reactie of vraag onder dit artikel.
Of neem direct contact met mij op.
[…] klaar voor netwerk- en sollicitatiegesprekken? Meer tips hierover lees je in mijn blogs over loopbaanswitch en […]