Lummelen en loslaten
‘Kan jij goed lummelen?’ vroeg ik onlangs aan een van mijn klanten. Een leuke, heel gemotiveerde dame die voortvarend aan de slag was gegaan met haar persoonlijke ontwikkeling en haar reïntegratie. Zo voortvarend dat ze zichzelf soms onnodige druk oplegt. Ik moet haar dan eerder wat afremmen dan op gang brengen.
Ze moest dan ook lachend bekennen dat lummelen haar niet zo goed afging. Iets dat ik vaker zie, ook bij degenen die wèl dat duwtje kunnen gebruiken. Want als je geen werk hebt, kan ontspannen of gewoon lekker niets doen toch lastig zijn. Vanwege dat schuldgevoel dat je aan het werk zou moeten zijn dan wel bezig met solliciteren of ‘werkfit’ worden. Als je wel werkt, kan er het gevoel zijn dat je niet genoeg doet of bent. Ook in onze vrije tijd moeten we van alles. Wat de situatie ook is, men ‘moet’. Maar heel vaak is die persoon zelf degene van wie iets moet.
Niksen als lifestyle
Groot was daarom mijn verbazing laatst over een artikel in The Guardian over het Nederlandse fenomeen ‘niksen’. Bedacht door een Poolse journaliste, die vond dat wij de kunst van het nietsdoen, van het dolce far niente zo goed beheersten. Ze schreef er eerder een stuk over dat viraal ging en een boek dat al in dertien talen werd vertaald.
Druk, druk, druk
Gelukkig worden in het Guardian-stuk de nodige kanttekeningen geplaatst bij dat niksen. Zoals onze calvinistische inslag, het altijd maar ‘druk, druk, druk’ zijn en alles in de agenda willen plannen (wie gaat er nog wel eens spontaan bij een ander langs?). Dan zijn er verder de zorgwekkende cijfers over stress en burn-out. Nee, zo goed zijn we helemaal niet in niksen. Het is meer een door buitenlanders bedacht dan een typisch Nederlands lifestyle-fenomeen.
Dat neemt niet weg dat niksen heel gezond kan zijn voor lichaam en geest. Even weg zijn van de dagelijkse sleur of tredmolen doet wonderen voor je innerlijke rust, concentratie en creativiteit. Niet voor niets komen dan vaak de beste ideeën. Verveling heeft volgens onderzoekers hetzelfde effect.
Niks moet
Niksen is een vorm van loslaten. Dat verandert als niksen moet. Als niksen een van de vele, af te vinken activiteiten in je volle agenda wordt. Planning helpt wel als jij voelt dat jij echt baat hebt bij dat niksen. Bijvoorbeeld door geregeld een kwartiertje te mediteren, een rondje te lopen (zonder telefoon!) of door gewoon wat te rommelen in huis. Belangrijk is dat je geen concreet doel of resultaat voor ogen hebt. Dus laat die gedachten maar langskomen tijdens het mediteren, maak van dat rondje geen 5 kilometer in marstempo en ruim vooral niet op tijdens dat rommelen.
Misschien moet je dat niksen juist helemaal niet plannen. Gewoon eens uitproberen en kijken wat er gebeurt. Wat je eigenlijk voelt, in je hoofd en je lijf. Je zult merken dat het heerlijk is om even niks te moeten. Niksen is me time. Gun jezelf die rust want die heb je verdiend!
Plaats je reactie of vraag onder dit artikel.
Of neem direct contact met mij op.