Pak je podium!

 

‘Kun je wat over jezelf vertellen?’ Wie heeft dit niet als eerste vraag in een sollicitatiegesprek gehoord? En inwendig verzucht: waar zal ik beginnen? Bij meerdere sollicitaties valt het ook niet altijd mee om enthousiast te blijven klinken.

Ik moest hieraan denken na een bezoek aan een storytelling-avond. In sessies van nog geen tien minuten namen vertellers mij mee in grappige, ontroerende en spannende verhalen. Een enkeling stond zelfs voor het eerst op het podium. Maar ze wisten me allemaal te boeien. Wat ze gemeen hadden: ze kenden hun verhaal goed en vertelden dat, ondanks de krappe tijd, op hun gemak.

Vertellen is een kunst

In een sollicitatiegesprek ben je eigenlijk ook een verhalenverteller. Bij het beantwoorden van die ene lastige vraag, en andere vragen. Ondertussen ben je in je hoofd bezig met dingen die je zelf wil weten of nog kwijt wil. En wie riep achteraf niet: dàt had ik nog willen vertellen!

Van storytelling kan je leren. Belangrijk is allereerst de tijd die je hebt. Check vooraf hoe lang het gesprek duurt als dat niet bekend is. Dat kan met een telefoontje of mail naar degene van wie je uitnodiging hebt ontvangen of anders aan het begin van het gesprek. Die info geeft je houvast bij de voorbereiding en onderwerpen die je sowieso wil aankaarten.

Invalshoeken

Verhalenvertellers verrassen. Probeer met je antwoord op die open vraag een invalshoek te vinden die direct de aandacht pakt of het ijs breekt. Begin eens niet over je ervaring maar zoek bijvoorbeeld iets dat jou op een originele manier verbindt met het bedrijf of werkveld, dat iets zegt over jouw persoonlijkheid of iets dat iemand anders over jou heeft gezegd. Bereid je wel voor op doorvragen van je gesprekspartner! Overigens is er niets mis met: ‘Dat is een heel open vraag. Waar bent u het meest nieuwsgierig naar?’ Daarmee pak je meteen de regie.

Tempo en toon

Goede verhalenvertellers houden de aandacht vast door stiltes te laten vallen en van toonhoogte te wisselen. Even pauzeren omdat je moet nadenken laat zelfbeheersing zien. En al heb je voor je gevoel vaak hetzelfde verhaal ‘afgedraaid’, vergeet niet dat die ander jou voor het eerst ziet. Varieer dus in tempo en toon.

Als je last van zenuwen hebt, doe ademhalings- of ontspanningsoefeningen (een klant van mij had veel baat bij zangles). Oefen je gesprek met een bekende of neem het op. Is er bij jou in de buurt een podium voor storytelling of waar je iets moet voordragen of voorlezen? Dit zijn uitstekende gelegenheden om met toon en stem te oefenen en meer zelfvertrouwen te krijgen. Hoe vaker je dat doet, hoe beter het gaat!

 

Heb jij inspiratie nodig bij het bedenken van pakkende invalshoeken?
Plaats je reactie of vraag onder dit artikel.
Of neem direct contact met mij op.

 

TERUG NAAR ALLE ARTIKELEN

 

1 reactie

  1. Hoe vind ik de weg naar werk? op 10 oktober 2024 om 11:49

    […] Zonder goede navigatie-instrumenten loop je het risico onderweg te verdwalen. Welke hulpmiddelen en bronnen kun je inzetten om dit alles goed in kaart te brengen? Voorbeelden zijn handige websites zoals die van de Nationale Beroepengids of Platform naar Werk maar ook netwerkopties en onderzoek doen. Zorg dat je cv en LinkedIn-profiel zijn bijgewerkt. Staat daar kort en bondig wie je bent, wat je zoekt en wat je meebrengt? Heb je je verhaal klaar voor netwerk- en sollicitatiegesprekken? Meer tips hierover lees je bijvoorbeeld in mijn blogartikelen over loopbaanswitch en storytelling. […]

Laat een reactie achter