Persoonlijk leiderschap

Waar denk jij aan bij persoonlijk leiderschap? Aan managers, ceo’s, succesvolle mensen? Die associatie had ik lange tijd. Dat ik er volledig naast zat, ontdekte ik tijdens de start van mijn jobcoachopleiding.

Ik had een stageplek gevonden maar kwam er na korte tijd achter dat er geen caseload op mij lag te wachten en ik zelf klanten moest gaan zoeken (dit had deels te maken met de rustige coronaperiode). Omdat mijn huiswerkopdrachten gekoppeld waren aan de coachingstrajecten, dreigde achterstand in het lesprogramma. Ik overlegde met mijn mentor en zij adviseerde me om alvast een plan B te maken, ofwel een andere stageplek te zoeken.

Grip krijgen

Dat leek mij ook de beste oplossing maar ik voelde me er toch vervelend over, bijna schuldig. Het was een leuke organisatie die immers ook tijd en moeite in mij had gestoken. Nee, zei mijn mentor, het is juist goed dat je hier iets aan doet, hiermee laat je persoonlijk leiderschap zien.

Zo had ik het nog niet bekeken. Persoonlijk leiderschap is dus niets anders dan grip krijgen, regie nemen. Doordachte keuzes maken waar je uiteindelijk gelukkiger van wordt. Dat kan over zowel werk- als privésituaties gaan, over grote en kleine dingen. Wat is het probleem precies, wat zou je eraan kunnen doen? Wat zou dan het gevolg zijn en wat voor gevoel zou dat geven? Wat zou het effect op de korte of lange termijn zijn als je niets deed? Je kunt dit bij wijze van oefening ook toepassen op situaties uit het verleden.

Valkuilen en uitdagingen

Misschien ontdek je bepaalde patronen die je kan doorbreken door een heel andere benadering. Het kwadrant van Ofman is hiervoor een goede methode. Deze koppelt je kwaliteiten aan valkuilen, allergieën en uitdagingen. Als jij bijvoorbeeld heel behulpzaam bent, kan dit doorslaan naar bemoeizucht en ben je allergisch voor onverschilligheid, wat tot frustratie en teleurstelling kan leiden. Jouw uitdaging is dan loslaten, het niet allemaal willen invullen voor een ander. In mijn geval was de kwaliteit wellicht bescheidenheid en de uitdaging initiatief nemen.

Ontwikkelen van leiderschap

Had ik dat trouwens niet kunnen weten van die caseload? Nee, want ik ging ervan uit dat ik gewoon aan de slag zou kunnen. Onduidelijke verwachtingen dus, waar ik in mijn vorige blogartikel over schreef. Bij mijn volgende stageplek heb ik daar meteen heldere afspraken over gemaakt. Zodat ik lekker aan de slag kon en zonder stress mijn opleiding voortzetten. En omdat ik dat weer goed kon uitleggen aan die eerste stageplek, ging ik daar niet met een vervelend gevoel weg.

Dat gesprek met mijn mentor leverde mij een waardevol inzicht op, dat nog altijd van pas komt. Persoonlijk leiderschap is namelijk een vaardigheid die je kunt ontwikkelen, bijvoorbeeld met dat kwadrant van Ofman.

Overigens is die associatie met managers en succesverhalen niet helemaal vreemd. Toen ik een afbeelding bij dit artikel zocht, kwam ik heel veel foto’s van mannen (en een enkele vrouw) in pak tegen!

Wat beschouw jij als persoonlijk leiderschap? Of vraag jij je af wat jouw uitdagingen zijn?

Plaats je reactie of vraag onder dit artikel.
Of neem direct contact met mij op.

 

TERUG NAAR ALLE ARTIKELEN

 

Laat een reactie achter