Stilstaan bij jezelf

De herfst is een mooie tijd om eens stil te staan bij jezelf. Bij waar je staat, wat je nog wil en hoe je dat kan bereiken. Bij de verwachtingen die je hebt.

Over verwachtingen ging het de laatste tijd vaak in coachgesprekken. Verwachtingen die samengingen met gevoelens van schuld, schaamte, onzekerheid en zelfs angst. Schuldgevoel na baanverlies, over het niet voldaan hebben aan verwachtingen. Schaamte daarover naar de buitenwereld. Zo had iemand na baanverlies het gevoel gefaald te hebben in de ogen van zijn familie.

Onzekerheid en angst

Iemand anders had altijd gewerkt zonder stil te staan bij wat écht bij haar paste. Totdat het niet meer ging. Bij haar overheerst een gevoel van onzekerheid omdat ze niet goed weet wat ze van zichzelf kan verwachten.

Een derde vond na een periode van bezinning een baan die helemaal paste bij haar ervaring en werkwensen. Ze was voortvarend aan de slag gegaan met haar van plan van aanpak en haar zelfvertrouwen kreeg een boost. Toch stak na het tekenen van het contract ineens een angst de kop op. Kon ze het allemaal wel aan?

Afstand nemen

Die reactie is heel begrijpelijk. Je hebt hard gewerkt om je doel te bereiken en ineens ben je daar dan. Er valt een bepaalde spanning weg en een nieuwe, andere spanning, die van het onbekende, dient zich aan.

Belangrijk is om die emoties niet te onderdrukken maar te herkennen en benoemen. En door er vervolgens afstand van te nemen, zoals deze vrouw deed die juist een angst van vroeger herkende. Als we ons lichamelijk teveel inspannen of niet lekker voelen, doen we meestal een stapje terug. Dit zou je ook mentaal kunnen doen bij die negatieve emoties.

Verkeerde verwachtingen

Die gevoelens van angst, of onzekerheid, schaamte of schuld zijn namelijk onterecht. Ze zeggen meer iets over de verwachtingen die wij van onszelf hebben of die anderen van ons hebben dan over wie we echt zijn. Door verkeerde verwachtingen stellen we te hoge eisen aan onszelf of vrezen we het ergste. Maken we ondoordachte keuzes, passen we ons teveel aan anderen aan, raken we teleurgesteld.

Soms leidt dit tot terugkerende gedragspatronen of situaties op het werk of in je privéleven. Hoe kun je dat doorbreken? Door stil te staan bij die emoties en verwachtingen en daarover vragen te stellen aan jezelf. Opschrijven helpt hier ook goed bij. Heb jij daar hulp bij nodig of wil je ervaringen delen?

Plaats je reactie of vraag onder dit artikel.
Of neem direct contact met mij op.

 

TERUG NAAR ALLE ARTIKELEN

 

Laat een reactie achter