Tips voor een betere brief en cv
De motivatiebrief is passé. Deze stelling kwam ik onlangs een paar keer tegen op LinkedIn. Er zijn genoeg argumenten voor en tegen te bedenken. Dit hangt ook af van de wijze van werving. Ik vind de motivatiebrief nog wel waardevol, als die maar iets toevoegt. Als de brief nieuwsgierig maakt.
Wie, wat, waarom
Waarom moet ik dit lezen? In de journalistiek, waarin ik eerder werkte, was die vraag belangrijk voor het bepalen van de nieuwswaardigheid van een artikel. Waarom is dit nu interessant of actueel, en voor wie? Welke invalshoek kies je? Ik vind het nog altijd een uitstekende vraag om in je achterhoofd te houden bij het schrijven van je brief of cv. Je kunt ‘m ook gebruiken bij de voorbereiding van je sollicitatiegesprek; waarom moet iemand jouw verhaal horen?
Een handige journalistieke methode voor het beantwoorden van die vraag is die van de 5 w’s en de h. Ofwel wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Vuistregel bij het schrijven van een nieuwsbericht maar heel geschikt voor motivatiebrieven. Wie ben jij, wat heb jij toe te voegen aan de organisatie, waar en wanneer heb jij dat geleerd of gedaan (kort iets over bereikte resultaten, niet je cv herhalen). Waarom moeten wij jou aannemen voor deze functie, hoe ga jij die invullen (wat voor collega ben jij)?
Kort en bondig
Schrijven is schrappen, is nog een les die ik leerde als journalist en eindredacteur. Beter gezegd: kill your darlings. Dat geldt vooral voor cv’s. Ik zie nogal eens te lange cv’s met omslachtige formuleringen en lange opsommingen. Maak het bondiger! ‘Voorraadadministratie’ is net zo duidelijk als ‘het administreren van wijzigingen in de voorraad’. En maak zinnen actiever. Niet ‘ik heb een bijdrage geleverd aan’ maar ‘ik werkte mee aan’ of ‘meegewerkt aan’. Beperk je tot kerntaken en – verantwoordelijkheden in je eerdere functies, en waak voor herhalingen en overlap.
Hobby’s, nevenactiviteiten, vrijwilligerswerk: altijd goed om te melden maar houd het beperkt. Kijk welke qua vaardigheid of werkterrein passen bij de functie waarop je solliciteert en licht die uit. Maar bij elke sollicitatie geldt dit natuurlijk voor alle onderdelen op je cv!
Wil jij feedback op je brief of cv van een jobcoach die ook een ervaren eindredacteur is?
Plaats je reactie of vraag onder dit artikel.
Of neem direct contact met mij op.